In conformitate cu prevederile art. 122 alin.(l) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice/’acordarea prestaţiilor privind tratamentul balnear se face prin atribuirea de bilete de tratament solicitanţilor indreptatiti, in limita numărului de locuri asigurate in unitati de tratament din proprietatea C.N.P.P., precum si a numărului de locuri contractate
Potrivit art. 122 alin. (6) ” Locurile de tratament balnear se asigura in unităţile de tratament din proprieta tea C.N.P.P., si, in completare, prin contracte încheiate, potrivit legii, cu alte unitati de profil”.
In Monitorul Oficial – Partea I nr. 64 din 28.01.2016 a fost publicata Hotararea Guvernului nr.18/2016 privind acordarea prestaţiilor sub forma biletelor de tratament balnear, pentru anul 2016, prin sistemul organizat si administrat de Casa Naţionala de Pensii Publice.
Criteriile de acordare a biletelor de tratament balnear prin sistemul organizat si administrat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale si Persoanelor Vârstnice vor fi aprobate si comunicate in perioada imediat următoare.
Precizam ca, Societatea de Tratament Balnear si Recuperare a Capacitatii de Munca „ T.B.R.C.M.” – SA, avand ca unic acţionar Casa Naţionala de Pensii Publice, demareaza activitatea de tratament balnear incepand cu data de 15 februarie 2016, aceasta fiind prima zi de intrare a seriei I.
Societatea de Tratament Balnear si Recuperare a Capacitatii de Munca „ T.B.R.C.M. SA deţine complexe balneare avand o capacitate hoteliera totala de 3.139 locuri de cazare / serie, in cele 19 serii a cate 16 zile, după cum urmeaza:
- Statiunea Amara, Jud. Ialomita – Hotel Ialomita – 488 locuri ( capacitate cazare: nr. locuri/serie)
- Staţiunea Bala , Jud. Mehedinţi – Hotel Ceres – 208 locuri ,,
- Staţiunea Bizusa , Jud. Salaj – Hotel Ceres – 74 locuri ,,
- Staţiunea Buzias, Jud. Timiş – Hotel Silvana – 200 locuri ,,
- Staţiunea Covasna, Jud. Covasna – Hotel Dacia- 294 locuri ,,
- Staţiunea Geoagiu, Jud. Hunedoara-Hotel Ceres – 245 locuri ,,
- Staţiunea Lacu Sarat, Jud. Braila – Hotel Perla – 164 locuri ,,
- Staţiunea Moneasa, Jud. Arad – Hotel Codru Moma – 208 locuri ,,
- Staţiunea Nicolina, Jud. laşi– Hotel Nicolina – 150 locuri ,,
- Staţiunea Olanesti, Jud. Valcea – Hotel Livadia – 264 locuri ,,
- Staţiunea Pucioasa, Jud. Dambovita – Hotel Ceres – 222 locuri ,,
- Staţiunea Sarata Monteoru, Jud. Buzău – Hotel Ceres – 166 locuri ,,
- Staţiunea 1 mai, Jud. Bihor – Hotel Ceres – 460 locuri ,,
Total capacitate de cazare: 3.139 locuri
Pentru creşterea calitatii serviciilor de tratament balnear, cazare si masa pentru beneficiarii biletelor de tratament balnear eliberate de C.N.P.P., Societatea de Tratament Balnear si Recuperare a Capacitatii de Munca „ T.B.R.C.M.” – SA, a derulat in ultimii ani ample programe de investiţii si modernizări, din care amintim :
- extindere baza tratament si modernizarea celei existente la sucursala 1 Mai ( an 2015 );
- extindere restaurant la sucursala Olanesti ( an 2015 );
- modernizare bazine tratament la sucursalele Nicolina, Moneasa si Lacu Sarat ( an 2015 );
- reabilitare termica la sucursalele Bala, Bizusa si Buzias ( an 2015 );
- sonde apa termala pentru tratament la sucursala Bala ( an 2015 );
- baza de tratament, restaurant si sala de conferinţe la sucursala Buzias ( an 2014 );
- amenajare plaja la sucursala Lacu Sarat (an 2014 );
- centru de evenimente la sucursala Amara ( an 2013 ).
Au fost implementate ample programe de modernizare a camerelor, restaurantelor si bazelor de tratament balnear, fiind ridicat substantial gradul de confort in sucursalele societăţii.
Pe parcursul ultimilor ani, o parte însemnata din locurile de cazare au fost reclasificate la o categorie superioara de confort, ajungandu-se ca 32% din capacitatea hoteliera (1.006 locuri cazare) sa fie clasificată la categoria 3 stele, respectiv sucursala 1 Mai – integral si sucursalele Amara si Olanesti – partial si 2.133 locuri reprezentând 68% din capacitatea hoteliera sa fie clasificată la categoria 2 stele.
Bazele de tratament ale societăţii sunt printre cele mai performante din sistemul romanesc de recuperare a capacitatii de munca, fiind dotate cu aparatura medicala de inalta tehnologie; accesul la resursele naturale ( mofete, ape termale, ape minerale, ape sulfuroase, nămol terapeutic, etc), precum si personalul medical calificat, cu mare experienţa in tratarea diverselor afecţiuni ( reumatismale, ale aparatului locomotor, afecţiunilor intestinale, hepatice, cardio-vasculare, nevroze, etc ), au făcut din „ T.B.R.C.M.- SA” lider incontestabil.
De asemenea, in vederea oferirii unor servicii complementare, Societatea de Tratament Balnear si Recuperare a Capacitatii de Munca „ T.B.R.C.M.” – SA, si-a valorificat potenţialul dezvoltând patrimoniul in ultimii ani, prin construcţia unui centru multifunctional de agrement si recuperare si a unui centru de evenimente cu capacitate de 300 locuri/eveniment (Amara), săli de conferinţe (Amara, Buzias, Olanesti, Geoagiu- Bai, Covasna, Lacu Sarat, 1 Mai), locuri de agreement: plaje – Amara, Lacu Sarat; bazine exterioare – Amara, Sarata Monteoru, Bala, 1 Mai; saune; salina la sucursala 1 Mai; locuri de joaca pentru copii, terase, baruri, cluburi, săli de lectura, etc.
Ec. Marian Cătălin DUMITRU
DIRECTOR EXECUTIV 2 februarie 2016