Incepând cu data de 01.07.1997, in Germania, este in vigoare o lege privind pensiile care deriva dintr-o activitate de munca desfasurata intr-un ghetou ( ZRBG), si conform careia, in anumite condiţii, se poate beneficia de o pensie ca urmare a muncii prestate intr-un ghetou, in perioada regimului national – socialist din Germania ( 1933 -1945 ), asa zisa ” pensie de ghetou „. In iulie 2014, domeniul de aplicabilitate al legii a fost extins, si plata retroactiva de pensii a devenit posibila, incepand cu iulie 1997.
Pensiile de ghetou nu reprezintă recompense sau despăgubiri pentru suferinţa profunda, generala indurata de cei persecutaţi, ci reprezintă o pensie plătită pentru munca desfasurata intr-un ghetou.
De aceasta pensie beneficiază, in principu:
- pe de o parte, persoanele care au muncit in ghetou si care, datorita vârstei lor actuale, pot beneficia de o pensie de vechime regulamentara,
- precum si urmaşii unei astfel de persoane (vaduve/vaduvi) care, urmare a muncii prestate de soţul/soţia defuncta intr-un ghetou, pot fi indreptatiti la o pensie de urmaş.
Condiţia de baza pentru ambele genuri de pensie este de a indeplini o vechime in munca de cel puţin cinci ani (60 de luni). Pentru perioada incepand cu 01.06.2006, la calculul perioadei minime de vechime pot fi cumulate si vechimile in munca din Germania si cele din Romania, conform Acordului romano – german privind asigurările sociale sau a Regulamentului CE nr. 883/2004.
Moştenitorii nu sunt indreptatiti sa depună ei insisi o cerere de pensie, ci isi pot revendica drepturile, in mod exceptional, după decesul persoanei indreptatite, in cazul in care aceasta a reuşit sa depună ea insasi, inca in timpul vieţii, o cerere de pensie de ghetou ori o cerere generala de pensie, ulterior datei de 01.06.2006.
Cererile de pensie de ghetou pot fi adresate direct si informai, chiar si in limba romana, Asigurarea germana de pensii la nivel federal Deutsche Rentenversicherung Bund. De relaţia instituţionala cu Romania se ocupa următoarele asigurări de pensii:
- Deutsche Rentenversicherung Nordbayern (Asigurarea germana de pensii a regiunii Bavaria de Nord ), 97604 Wurzburg
- Deutsche Rentenversicherung Knappschaft – Bahn-See ( Asigurarea germana de pensii din domeniul mineritului, cel feroviar si fluvial), 44781 Bochum,
- Deutsche Rentenversicherung Bund (Asigurarea germana la nivel federal), 10704 Berlin
Cererile se pot adresa ( pe cale poştala ) oricăreia dintre cele trei asigurări, procedura de evaluare si prelucrare a dosarului de cerere de către Asigurarea germana de pensii fiind gratuita.
Pentru a beneficia de sprijin la formularea cererilor, petentii de etnie roma se pot adresa si Agenţiei Naţionale pentru Romi, care se afla deja in contact cu Asigurarea germana de pensii.
Adresa Agenţiei Naţionale pentru Romi: Splaiul Independentei nr. 202, Bucureşti (tel: 021/311 3048 ).
In principiu , cererea poate fi depusa informai. Ulterior, in scopul evaluării cererii, Asigurarea germana de pensii va transmite formularele necesare si va solicita , astfel, informaţii suplimentare. înainte de a depune o cerere de pensie de ghetou , se recomanda sa se faca, deja, următoarele precizări si sa se procure următoarele documente pe care Asigurarea germana de pensii le va solicita, in orice caz:
Precizări legate de ghetoul respectiv si de munca prestata acolo.
De principiu, activitatea prestata intr-un ghetou trebuie dovedita sau probata in mod credibil. Din acest motiv, petentii isi vor procura toate documentele menite sa faca dovada deportării lor intr-un ghetou.
Pot fi utile documente prin care au fost acordate prestaţii conform legii romane 189/2000. In aceste cazuri se recomanda sa se ataşeze decizia de pensie a CNPAS, din care rezulta acordarea unor prestaţii conform Legii 189/2000.
Asigurările germane de pensii ii vor informa , direct, despre drepturile lor pe toti cei indreptatiti, care beneficaza deja , in mod curent, de o pensie de ghetou si pentru care, in baza noilor reglementari legale, plata pensiei poate incepe la o data anticipata. In acest caz, nu este nevoie de depunerea vreunei cereri.
Ec. Marian Cătălin DUMITRU 20 NOIEMBRIE 2015