CE ESTE SISTEMUL PUBLIC DE PENSII SI ALTE DREPTURI DE ASIGURARI SOCIALE?

In Romania, drepturile constitutionale la asigurarile siociale se exercita prin sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale. Acesta este un sistem unic, obligatoriu, cu contributii precizate, garantat de stat si administrat public.

In cadrul lui, in temeiul contributiilor de asigurari sociale platite de persoanele asigurate, sunt furnizate prestatii de asigurari sociale, care reprezinta venit de inlocuire pentru pierderea totla sau partiala a veniturilor profesionale, ca urmare a batranetii, invaliditatii, accidentelor, bolii, maternitatii sau decesului, considerate riscuri sociale. Aceste prestatii se acorda sub forma de: pensii, indemnizatii, ajutoare, alte tipuri de prestatii prevazute de lege, cu conditia ca asiguratul sa-si indeplineasca obligatiile privind plata contributiei de asigurari sociale.

De ce este necesara si obligatorie asigurarea sociala?

In cursul vietii, orice persoana traverseaza perioade mai scurte sau mai lungi, in care se afla in imposibilitatea de a realiza venituri din activitate, din cauza unor situatii cum ar fi: varsta inaintata, invaliditatea, accidente de diverse tipuri, imbolnaviri, nastere, cresterea si ingrijirea copiilor etc. In aceste perioade, necesitatile de trai ar trebui acoperite fie prin resurse proprii, fie prin sprijin financiar al familiei, fie prin interventia statului, sub forma asistentei sociale, sustinuta din taxe si impozite suportate de toata populatia.

In aceste perioade, nivelul de trai al celor aflati in aceste situatii ar scadea dramatic, ei devenind practic o povara uriasa pentru societate. In aceste conditii, intervine asigurarea sociala, care impune ca o parte din veniturile realizate in perioadele de activitate sa fie economisite si utilizate ca venit de inlocuire pentru perioadele de inactivitate profesionala cauzate de riscurile sociale.

Costurile prestatiilor de asigurari sociale sunt foarte mari. Ele sunt dependente de starea de sanatate a populatiei, de conditiile de munca si, nu in ultimul rand, de imbatranirea populatiei. Acoperirea acestor costuri nu poate fi asigurata intr-un sistem optional. Foarte multi, in special tinerii, nu se gandesc serios la situatiile de risc social (in special legate de varste mai inaintate), si vor contribui numai daca participa la un sistem obligatoriu – sistemul public de pensii.

Sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale are la baza principiul solidaritatii sociale, care presupune, in conformitate cu Declaratia Universala a Drepturilor Omului, interdependenta persoanelor aflate intr-o comunitate determinata – tara. De aceea, in majoritatea tarilor lumii, asigurarea unor prestatii de aigurari sociale decente impune solidaritatea intre generatii si in cadrul aceleiasi generatii si face obligatorie contributia la sistem a tuturor persoanelor care realizeaza venituri.
In plus, sunt obligate sa contribuie la sistemul public nu numai persoanele fizice, ci si angajatorii acestora. Comunitatea internationala, din care Romania face parte, considera moral si etic ca aceia care utilizeaza forta de munca sa directioneze, obligatoriu, o parte din veniturile realizate catre sistemul public, participand solidar la acoperirea prestatiilor de asigurari sociale. De altfel, aceasta paricipare aduce si unele avantaje angajatorilor care, in acest mod, pot contribui la recuperarea mai rapida si in bune conditii a multor angajati.

Cine sunt asiguratii sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale?

In sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii, deci au obligatia sa plateasca contributia individuala de asigurari sociale, urmatoarele persoane:

  1. Care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca si functionarii publici
  2. Care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti
  3. Care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj
  4. Care realizeaza un venit brut, pe an calanderistic, echivalent cu cel putin 3 salarii medii brute si care se afla in una din situatiile urmatoare:
  • Asociat unic, asociati, comanditari sau actionari
  • Administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare sau de management
  • Membrii ai asociatiei familiale
  • Persoane autorizate sa desfasoare activitati independente
  • Persoane angajate de institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora
  • Alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale

De asemenea, este posibil ca si alte persoane sa participe optional la sistemul public, prin incheierea unui contract de asigurare sociala.

Cine trebuie sa plateasca contributii de asigurari sociale?

Asiguratii care datoreaza contributii individuale de asigurari sociale

  • Angajatorii sau persoanele juridice asimilate angajatorilor, conform legii
  • Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, care administreaza bugetul asigurarilor pentru somaj
  • Persoanele care depun declaratie de asigurare sociala
  • Persoanele care incheie contract de asigurare sociala