Noutati privind contractul de asigurare sociala
In conformitate cu prevederile Legii nr. 142/12.07.2016, publicata in Monitorul oficial nr.528/14.07.2016, art.6,alin(2) din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările si completările ulterioare, se modifica după cum urmeaza:
“ Se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, avocaţii, notarii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public, precum si orice persoana care doreşte sa se asigure, respectiv sa isi completeze venitul asigurat pana la plafonul prevăzut de lege” .
Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, după caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii competenta, denumita, in continuare, asigurător, in funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei interesate ori, după caz, a tutorelui, curatorului sau mandatarului.
Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data înregistrării la asigurător.
Constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii perioadele pentru care s-au datorat si plătit contribuţii de asigurări sociale in baza contractului de asigurare sociala .
Asiguraţii beneficiază de următoarele prestaţii de asigurări sociale :
- pensii;
- tratament balnear, altul decât cel care, potrivit legii, se suporta de la bugetul Fondului national unic de asigurări sociale de sanatate, pentru asiguraţi si pensionari, cu condiţia achitării pana la data solicitării atat a contribuţiei de asigurări sociale datorata cat si a eventualelor accesorii;
- ajutor de deces, in cazul decesului asiguratului sau unui membru al familiei unuia dintre aceştia cu condiţia achitării pana la data decesului,atat a contribuţiei de asigurări sociale datorata cat si a eventualelor accesorii.
Termenul de plata a contribuţiei de asigurări sociale este pana la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datoreaza plata. Neplata contribuţiei de asigurări sociale la termen generează plata unor dobânzi si penalitati de intarziere , potrivit legii .
Ori de cate ori intervin modificări ale elementelor care au stat la baza contractului de asigurare, asiguratul are obligaţia de a depune la casa teritoriala de pensii act adiţional de modificare a contractului de asigurare sociala .
Actul adiţional la contractul de asigurare sociala produce efecte pentru viitor cel mai devreme de la data înregistrării acestuia la asigurător si are acelaşi regim juridic ca si contractul de asigurare sociala.
ÎNCETAREA CONTRACTULUI DE ASIGURARE SOCIALA
Contractul de asigurare sociala inceteaza :
- ) la data decesului asiguratului – incetarea de drept In acest caz:
- sumele neachitate pana la data decesului, reprezentând contribuţii de asigurări sociale si, după caz, accesoriile, nu se mai urmăresc
- in situaţiile in care sunt făcute plaţi anticipate pentru perioade ulterioare datei decesului, sumele plătite pentru aceste perioade, reprezentând contribuţie de asigurări sociale, se restituie, la cerere, persoanelor prevăzute la 120 alin. (1) din lege
- stagiul de cotizare se constituie numai din perioadele pentru care s-au plătit sumele reprezentând contribuţia de asigurări sociale si, după caz, accesoriile pana la data decesului .
- ) pentru neplata contribuţiei de asigurări sociale la termenul prevăzut de Rezilierea contractului de asigurare sociala se face incepand cu ziua următoare celei pana la care s-a plătit contribuţia de asigurări sociale impreuna cu dobânzile si penalităţile de intarziere aferente. Constatarea rezilierii contractului de asigurare sociala se face prin decizie a asigurătorului.
- ) la cererea asiguratului prin depunerea la Casa de pensii a cererii de reziliere .
începând cu data de 1 ianuarie 2016, pentru persoanele asigurate in sistemul public de pensii cu contract de asigurare sociala :
Venitul minim lunar asigurat , inscris in contractul de asigurare sociala este de 938 lei , reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, (care la nivelul anului 2016 este de 2.681 lei).
Venitul maxim lunar al bazei de calcul a contribuţiei de asigurări sociale este de 13405 lei, reprezentând valoarea corespunzătoare a de cinci ori câştigul salarial mediu brut (5x 2681 lei)
Contribuţia minima lunara care trebuie achitata de persoanele asigurate cu contract de asigurare sociala este 247 lei (938×26,3 %)
Contribuţia maxima lunara care trebuie achitata de persoanele asigurate cu contract de asigurare sociala este 3526 lei (13405 x 26,3 %)
Contribuţia se plăteşte cu ordin de plata sau dispoziţie plata/incasare tip CAS la trezoreria judeţeană in contul deschis pe seama casei de pensii – R027TREZ32122210304XXXXX sau la casieria casei judeţene de pensii Giurgiu.
ACTE NECESARE PENTRU ÎNTOCMIREA CONTRACTULUI DE ASIGURARE
– COPIE C.I.
– dosar cu şina
– 2 formulare „CONTRACT DE ASIGURARE”
Cotele de contribuţii de asigurări sociale sunt diferenţiate in funcţie de condiţiile de munca normale, deosebite sau speciale si se aproba anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Potrivit prevederilor Legii Nr.340/2015 si a art.138 din Legea nr.227/2015 privin Codul Fiscal, pentru anul 2016 cotele de cotributii de asigurări sociale sunt următoarele:
- pentru condiţii normale de munca : 26,3 % ;
- pentru condiţii deosebite de munca : 31,3 % ;
- pentru condiţii speciale de munca : 36,3 %.
Cota contribuţiei individuale de asigurări sociale este de 10,5%, indiferent de condiţiile de munca.
Contribuţia de asigurări sociale datorata de angajatori reprezintă diferenţa dintre nivelul cotelor de contribuţii de asigurări sociale stabilite diferentat, in funcţie de condiţiile de munca si nivelul cotei contribuţiei individuale de asigurări sociale.
Cotele de contribuţie de asigurări sociale datorate de angajator sunt:
- pentru condiţii normale de munca – 15,8%
- pentru condiţii deosebite de munca – 20,8%
- pentru condiţii speciale de munca – 25,8%
Conform prevederilor art. 20 alin.(2) din Legea nr. 340/2015, coroborate cu cele ale art. 43 alin(3) din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificările si completările ulterioare, in cota de contribuţie individuala de asigurări sociale este inclusa si cota de 5,1 % aferenta fondurilor de pensii administrate privat.
Conducerea Casei Judeţene de Pensii Giurgiu
18.07.2016